Top 30 Python Interview Questions and Answers [Updated 2020]

Top Python Interview Questions And Answers

Python is undoubtedly one of the popular programming languages of the present IT industry. It is also responsible for providing the greatest number of jobs for young professionals. By looking at the opportunities provided by this programming language, many IT professionals are willing to learn it and build their career as Python developers.

So, to such aspiring people we are presenting this blog that discuss about top interview questions and answers related to Python.

Before we proceed further at this point we would like to share a link of online courses that helps you to learn Python in detail. If you are a complete new beginner to the Python world, then we recommend that you to read this blog that provides you a good introduction to this wonderful programming language.

So, let us get started in discussing the top 30 interview questions and answers.

1. What is Python?

Ans: Python is a high-level, Object-Oriented, general-purpose, interpreted programming language. Python is simple, and has an easy-to-learn syntax that increases the readability and hence reduces the cost of program maintenance.

2. What is an Interpreted Language?

Ans: An Interpreted Language is a programming language that executes its statements line by line. It is a programming language for which most of its implementations execute instructions directly and freely, without previously compelling a program into machine-language instructions.

3. What is docstring in Python?

Ans: Documentation string or docstring is a multiline string used to document a specific code segment. It provides a convenient way of associating documentation with Python modules, functions, classes and methods.

4. What are the differences between list and tuples in Python?

Ans: The differences between list and tuples in Python are as follows:

ListsTuples
Lists are surrounded by square brackets[].Tuples are surrounded by parenthesis ().
Lists are mutable nature i.e., even after creating lists, they can be changed or modified as per the needs.Tuples are immutable in nature i.e., once tuples are created, they cannot be changed or modified.
Lists are slower in comparison to Tuples.Tuples are faster in comparison to lists.

5. What is self in Python?

Ans: To define an instance or an object in Python, a self keyword is used. In Python programming language, it is explicitly used as the first parameter, but in Java programming, it is optional.This self keyword helps in distinguishing between the methods and attributes of a class from its local variables.

6. What are the key features of Python?

The Key Features Of Python

Ans: Some of the key features of Python are as follows:

  1. It is simple to learn
  2. It supports Object-Oriented programming concept
  3. It is Open-source
  4. It is interpreted
  5. It has a large community
  6. It provides a large number of libraries.

7) What is PEP 8?

Ans: PEP 8 is a coding convention. It is a set of recommendations about how to write your Python code in a more readable manner.

8) What are Dict and List comprehensions ?

Ans: Dict and List are the syntax constructions to ease the creation of a Dictionary or List based on existing iterable.

9) What is pass in Python?

Ans: In Python programming pass statement is a null statement. The interpreter does not ignore pass statement, but nothing happens and the statement results into no operation.

This statement is used when developers don’t write the implementation of a function, but want to implement in the future.

10) In Python, what are Iterators?

Ans: In Python, Iterators are containers for objects so that you can loop over the objects.

11) Is Python a case sensitive programming language?

Ans: Yes, Python is a case-sensitive programming language.

12) What are the supported Data types in Python?

Ans: The standard Data types of Python are as follows:

  • Numbers
  • String
  • List
  • Tuple
  • Dictionary

13) In Python, how will you get all the keys from the dictionary?

Ans: In Python,dictionary.keys() function can be used to get all the keys from the dictionary object.

14) In Python, how will you get all the values from the dictionary?

Ans: In Python, dictionary.values() function can be used to get all the values from a dictionary object. 

15) What is the use of break statement in Python?

Ans: In Python programming language, a break statement helps in controlling the Python loop by breaking the current loop from execution and transfer the control to the next block.

16) Why do we need Continue in Python programming language?

Ans: In Python programming language, Continue helps in controlling the Python loop but by making jumps to the next iteration of the loop without exhausting it.

17) Does Python support an intrinsic do-while loop?

Ans: Python does not support an intrinsic do-while loop.

18) What is the purpose of using relational operators in Python?

Ans: The relational operators in Python are used to compare values.

19) What is an operator in Python?

Ans:In Python programming language, operators are special symbols that carry out arithmetic or logical computation. The value that the operator operates on is called the operand.

20) What are the different types of operators in Python?

Ans: Python has a rich set of operators. Some of the different types of operators are as follows:

  • Arithmetic operators
  • Relational operators
  • Assignment operators
  • Logical operators
  • Membership operators
  • Identity operators
  • Bitwise operators.

21) What are the applications of Python?

      Ans: Python provides large number of applications. Some of them are as follows:

  • Web Applications
  • Software Development
  • Business Applications
  • Enterprise Applications
  • Desktop GUI Applications.

22) How will you remove a duplicate element from a list?

Ans: We can turn a list into a set to remove a duplicate element from a list.

>>> list = [1, 2, 1, 3, 4, 2]

>>> set(list)

Output: {1,2,3,4}

23) How do you calculate the length of a string?

Ans: We can call the function len() on the string whose length we want to calculate .

>>len(‘Python Developers’)

Output: 17

24) Does Python support multiple inheritance?

Ans: Multiple inheritance can be understood as a class that can be derived from more than one parent class. Yes, Python supports multiple inheritance, unlike Java.

25) List some of the Python IDE’s

Ans: IDE’s stands for Integrated Development Environment. IDE’s can be understood as a program dedicated to software development.

Some of the Python IDE’s are as follows:

  • PyCharm
  • PyDev
  • Wing
  • Thonny
  • Microsoft Visual Studio

26) What are Python Arrays?

Ans: Python Arrays can be defined as a collection of items that are stored at contiguous locations. These can be understood as a container that can hold a fixed number of items, and these should be of the same type.

27) Define variables in Python

Ans: In Python, a variable is a name which is used to refer memory location. Variables are also known as identifier and used to hold value.

28) What is namespace in Python programming language?

Ans: In Python, namespace is a naming system that is used to make sure that names are unique. This is done to avoid naming conflicts.

29) What are Python Generators?

Ans: Python Generators can be defined as the functions that return the traversal object. They are used to create iterators.

30) How do you do Data Abstraction in Python?

Ans: Data Abstraction means providing only the required details and hiding, the implementation from the world. In Python, Data Abstraction can be achieved using interfaces and abstract classes.

Conclusion: This has been a guide to understand some of the top interview questions and answers related to Python programming language. We hope our readers have found some valuable information reading this blog.

To supplement all the information provided above, we would like to give a link to the online courses that contain a library of Python courses. We believe that these courses will help you greatly in becoming a good Python professional.

If you think some more information needs to added to this blog, we request you to please share your feedback in the comment section.

We request you to share this blog in your circles so that it can reach to maximum people and benefit them who are looking for the similar kind of information.

Happy reading!

Recommended blogs for you

Add a Comment

Please Rate This Post*

Your email address will not be published. Required fields are marked *